Transport gratuit pentru comenzi de peste 195 de lei

Ghid pentru alegerea paharului de vin potrivit

Ghid pentru alegerea paharului de vin potrivit

Te-ai intrebat vreodata de ce exista pahare diferite pentru servirea vinului? Desigur, acesta poate fi baut dintr-un pahar obisnuit, o cana sau chiar direct din sticla. Cu toate acestea, daca iti doresti cu adevarat sa intelegi vinul, sa ii savurezi gustul si aromele, atunci cu siguranta vei dori sa folosesti un pahar de vin adecvat.

Pentru a afla ce tip de pahar ar trebui sa folosesti cand bei vinul preferat, ti-am pregatit un ghid care explica scopul fiecarui pahar in parte!

Care sunt componentele unui pahar de vin?

  • Baza – Denumita si “picior”, aceasta parte este necesara pentru a mentine paharul de vin stabil.
  • Tulpina– Partea functionala a paharului de vin, este cea care face legatura intre baza si bol.  
  • Bol – Cea mai importanta componenta, aceasta este recipientul in care se toarna vinul. Dimensiunea si stilul bolului sunt cele mai importante cand vine vorba de calitatea gustului.

1. Cabernet

Unul dintre cele mai inalte pahare pentru vinul rosu, Cabernet este creat special pentru a intensifica mirosul vinului. Datorita formei sale, paharul reuseste sa intensifice aroma si gustul vinului, facand din acesta o experienta de care te vei bucura, cu siguranta.

Aboneaza-te acum la newsletter și descoperă aromele ascunse ale vinurilor!

 

Primești automat, gratuit, Ebook-ul ”5 trucuri pentru a întelege degustarea”

 

Bolul paharului are o dimenisune mare, permitand vinului sa intre in contact cu mai mult oxigen si sa respire suficient pe masura ce aromele sunt eliberate.

Cand folosesti un pahar de vin Cabernet, este important sa nu il umpli in exces, deoarece o cantitate mai mica de vin te va ajuta sa simti mult mai bine gustul si mirosul acestuia.

2. Bordeaux

Paharele de vin Bordeaux au onoarea de a fi cele mai inalte pahare de vin rosu, dar cu un bol mult mai mic decat unele dintre celelalte pahare.

Sunt perfecte pentru vinurile precum Merlot, iar forma lor te asigura ca vei avea cea mai buna experienta de baut atunci cand le folosesti. Deoarece paharul de vin este atat de inalt, cand bei din el, vinul se va deplasa cu usurinta in partea din spate a gurii in loc sa ramana in apropierea varfului limbii.

Astfel, paharul te asigura ca te vei bucura de toate aromele uimitoare ale vinului. Consumatorii de vinuri considera ca acest lucru ajuta mai ales daca vinul pe care il bei este tanar sau nu are aromele complete si bogate.

3. Burgundy

Cine nu iubeste vinurile rosii delicate, cum ar fi Pinot Noir, Barolo Italian si Barbaresco? Sunt ideale in paharele Burgundy, care au un bol mai mare si sporesc aciditatea si intensitatea vinurilor.

Acest model are un bol mai mare decat paharul Bordeaux, astfel incat sa poata pastra unele dintre aromele vinurilor care sunt putin mai delicate. 

Datorita formei paharului, bautorul va experimenta degustarea vinului mai intai pe varful limbii, apoi in toata gura. Unele dintre aceste pahare au o tulpina mai scurta, care va impiedica paharul sa se rastoarne. Insa, sunt suficient de lungi incat sa permita miscarea cu usurinta a paharului de vin pentru a incorpora aerul si a te lasa sa te bucuri de cel mai bun gust si miros posibil.

Peretii acestui pahar sunt destul de subtiri, ceea ce nu doar ca ajuta la degustarea vinului incepand cu varful limbii, ci il face si foarte usor de baut.

4. Zinfandel

Cu un bol mai mic decat Cabernet si paharele Bordeaux, forma unui pahar de vin Zinfandel este ideala pentru vinurile bogate in arome fructate si condimente. Peretii subtiri directioneaza fluxul vinului spre centrul limbii, permitandu-ti sa intalnesti echilibrul complet dintre aciditate si aromele fructate.

In ciuda faptului ca bolul este mai mic decat cel al paharelor Bordeaux sau Cabernet, este suficient de mare incat vinul sa poata respira. Acest lucru va imbunatati aroma generala a vinului si intreaga experienta de baut.

Chiar daca poti folosi un pahar Bordeaux pentru a bea un vin Zinfandel, te vei bucura de acest vin mult mai mult daca utilizezi paharul corect.

5. Syrah

Nu poti degusta un Syrah fara un pahar special. Forma bolului se deosebeste de celelalte printr-un design inedit, care nu va incanta doar gustul, ci si privirea celor care il folosesc.

Experienta va fi una cu adevarat extraordinara datorita acestui pahar, care scoate in evidenta structura matasoasa, catifelata si aromele echilibrate ale unui Syrah.

6. Pinot Noir

Paharele Pinot Noir sunt superbe si au cel mai larg bol dintre toate paharele de vin rosu sau alb. Acest lucru asigura ca vinul are cat mai mult contact cu aerul si ii va imbunatati foarte mult gustul si aroma. 

Aceste pahare au tulpini putin mai scurte decat alte pahare de vin rosu. Daca vrei sa te bucuri de intensitatea unui Pinot Noir, doar un pahar special te poate ajuta sa faci asta.  

Paharele de vin alb

1. Chardonnay

In general, paharele special concepute pentru vinul alb vor avea un bol cu o deschidere diferita fata de cele create pentru a spori placerea vinului rosu.

Un pahar Chardonnay are o forma similara cu paharul Pinot Noir, dar va fi mai mic. Este perfect pentru vinurile albe mai tinere, deoarece deschiderea este putin mai mare, ceea ce va directiona vinul spre partile laterale si varful limbii in loc de partea din spate a gurii. In acest fel, te vei putea bucura de dulceata vinului. 

2. Viognier

Paharul de vin Viognier are un bol mai mic decat un pahar de vin obisnuit, iar acest lucru este util pentru ca vinul sa nu intre in contact cu aerul, deoarece oxigenul poate distruge rapid notele aromatice pentru care acest vin este atat de apreciat.

Aromele vinului Viognier includ in mod obisnuit fructe precum piersicile si perele si este important sa folosesti un pahar adecvat pentru a proteja aceste arome fructate. Aceste vinuri sunt de obicei baute tinere si pot tinde sa fie mai dulci, astfel incat forma paharului va asigura cea mai buna experienta de baut. 

3. Spumante

Paharele pentru spumante sau sampanie vor fi mult mai inguste decat alte pahare de vin alb, avand o pozitie verticala perfecta. Aceasta forma ajuta paharul sa pastreze bautura carbogazoasa cat mai mult timp. 

Forma paharului permite, de asemenea, ca aromele vinului sa curga in sus, facandu-l usor de baut. Baza larga este si ea importanta, deoarece asigura faptul ca paharul nu se rastoarna accidental in cazul unui incident neplacut.

4. Vintage

Paharele de vin vintage au un farmec aparte.

Multi iubitori ai vinului le aleg pentru ca sunt atat de atractive si vin intr-o varietate de modele, de la sticla simpla la cristal cu detalii deosebite. Principala problema cu aceste pahare de vin este ca bolul este atat de larg incat vinul are mult contact cu aerul, asadar, nu este potrivit pentru toate tipurile de vin. 

Alte pahare de vin

1. Balon

Paharele tip balon sunt functionale si versatile. Acestea pot fi folosite pentru vinurile rosii care au nevoie de aer pentru a respira, precum si pentru vinul alb, cum ar fi Chardonnay, deoarece deschiderea este destul de mare pentru a-i permite aromei sa se activeze cu ajutorul oxigenului. 

2. Flaut

Mai inalt si mai subtire decat toate celelalte pahare de vin, acesta este ideal pentru spumante si asigura faptul ca vinul ramane carbogazos pe toata durata servirii. Inaltimea paharelor face mai mult decat sa se asigure ca bautura ramane carbogazoasa, imbunatateste, de asemenea, aspectul bauturii si o face mai apetisanta.

3. Fara tulpina

Paharele fara tulpina au castigat multa popularitate recent, dar este important sa fii atent atunci cand le folosesti, deoarece exista sanse ca mainile tale sa incalzeasca vinul. Desi nu va trebui sa iti faci foarte multe griji cu privire la rasturnarea lor accidentala, deoarece acestea nu au o tulpina, va trebui sa decizi daca aceasta siguranta merita in favoarea riscurilor de incalzire.

4. Aerate

Daca vrei sa te asiguri ca vinul este bine aerat inainte de a-l bea, atunci acest pahar este perfect. Paharul aerat reuseste sa combine atat functionalitatea, cat si designul inovator.  

Share this post